Menaxhimi i acarimeve të sklerozës së shumëfishtë

Menaxhimi i acarimeve të sklerozës së shumëfishtë

Skleroza e shumëfishtë (MS) është një gjendje që rezulton në inflamacion të sistemit nervor qendror (CNS). Njerëzit me MS ndonjëherë përjetojnë acarime, që është kur simptomat e vjetra përkeqësohen ose ato të reja zhvillohen.

Në MS, trupi sulmon veshjen e mielinës, e cila është mbrojtëse që mbulon rreth fibrave nervore, duke prishur komunikimet nga truri. Kjo mund të çojë në simptoma të ndryshme, duke filluar nga dobësia e muskujve deri tek ndryshimet në të menduar dhe kujtesë.

Një acarim-i njohur edhe si një rikthim, një ndezje ose një sulm-është një periudhë kur rritet aktiviteti i sëmundjes. Acarimet mund të zgjasin nga disa ditë në disa muaj, megjithëse kjo e fundit është e rrallë.

Ekspertët nuk e dinë saktësisht se çfarë shkakton acarime. Sidoqoftë, mund të ketë një lidhje midis niveleve të larta të inflamacionit dhe ndryshimeve strukturore në tru. Disa shkaktues, siç është një infeksion, mund të rrisin rrezikun.

Në këtë artikull, ne shikojmë se çfarë shkakton acarimet e MS, si ndikojnë ata njerëzit me lloje të ndryshme të MS, dhe si t’i njohin dhe menaxhojnë ato.

Shkaqet e mundshme të një përkeqësimi të MS përfshijnë:

 • Infeksionet
 • Vaksinimet
 • Lindja e Fëmijëve
 • Low Nivelet e vitaminës D
 • shqetësimet e gjumit

Më poshtë, ne diskutojmë secilën prej këtyre shkaktuesve të mundshëm në detaje. Infeksionet

infeksione

infeksione virale, bakteriale dhe kërpudhore mund të shkaktojnë një acarim të MS.

Njerëzit me MS mund të dëshirojnë të ndërmarrin hapa për të zvogëluar rrezikun e tyre të infeksionit, të tilla si larja e duarve të tyre shpesh dhe të flasin me një mjek për vaksinimet e përshtatshme.

Vaksinimet

isshtë e paqartë nëse vaksinimet përkeqësojnë simptomat e MS apo jo. Ekzistojnë shqetësime se disa vaksina të gjalla, të tilla si zinxhirët ose vaksinat e etheve të verdha, mund të kenë këtë efekt.

Sidoqoftë, një infeksion mund të ketë më shumë të ngjarë se një vaksinë për të shkaktuar një acarim. Kushdo që ka shqetësime duhet të diskutojë vaksinimin me një profesionist të kujdesit shëndetësor.

A mund të kem një vaksinim covid-19 me MS?

lindja e fëmijëve

Njerëzit me MS zakonisht zbulojnë se aktiviteti i sëmundjes zvogëlohet gjatë shtatëzanisë.

Sidoqoftë, deri në 30% të njerëzve mund të pësojnë acarime në 3 muajt e parë pas lindjes. Kjo ka më shumë të ngjarë nëse një rikthim ka ndodhur gjatë shtatëzanisë ose pak para ose rreth kohës së konceptimit.

Këtu, mësoni më shumë rreth asaj se si MS ndikon në shtatëzani.

stresi

Stresi mund të shkaktojë acarime të MS, megjithëse hulumtimi ende nuk e ka konfirmuar këtë.

Mungesa e vitaminës D

Nivelet e ulëta të vitaminës D mund të kontribuojnë në rrezikun e përkeqësimeve të MS. Një person me MS duhet të monitorojë rregullisht nivelin e vitaminës D dhe t’i forcojë ato kur është e përshtatshme.

Problemet e gjumit

Një studim i vogël 2017 sugjeron që shqetësimet e gjumit ose mungesa e gjumit mund të shkaktojnë një rikthim te njerëzit me MS.

Njohja e një acarimi

isshtë e rëndësishme të njihet kur ndodh një rikthim, pasi trajtimi i shpejtë mund të ndihmojë në uljen e ndikimit të një përkeqësimi në aftësinë e një personi për të funksionuar në jetën e përditshme.

Një përkeqësim i ri i MS do të kishte kriteret e mëposhtme:

 • Simptomat e mëparshme janë rishfaqur ose përkeqësuar, ose janë shfaqur simptoma të reja.
 • Simptomat kanë vazhduar më gjatë se 24 orë. Më shpesh, simptomat zgjasin me javë apo edhe muaj.
 • Një periudhë prej 30 ditësh duhet të ketë kaluar që nga fillimi i relapsit të mëparshëm.
 • Një profesionist i kujdesit shëndetësor ka përjashtuar shkaqe të tjera të mundshme të simptomave, të tilla si nxehtësia ose një infeksion themelor.

Çfarë nuk është një acarim?

Një person gjithashtu mund të pësojë ndezje të përkohshme të simptomave që zakonisht zgjidhen pa trajtim aktiv dhe nuk përfshijnë dëme shtesë në veshjen e mielinës. Këto nuk kualifikohen si acarime. Ekspertët e shëndetit i quajnë ata pseudoxacerbations. Shembuj

përfshijnë:

 • Simptomat përkeqësohen në temperatura të larta ose të ulëta që zgjidhen pas rifillimit të temperaturës së moderuar
 • Luhatjet ditore, për shembull, për shkak të lodhjes ose një kulm në nivelin e stresit ose aktivitetit
 • Një infeksion i butë që i bën simptomat më keq pa shkaktuar një rikthim të plotë, siç është një problem i stomakut

Simptomat më të zakonshme të MS që ndodhin gjatë një relapsi përfshijnë:

 • çështjet e ekuilibrit dhe koordinimit
 • Lodhja
 • Problemet e vizionit
 • Dobësia e fshikëzës
 • Dobësia e këmbës ose krahut
 • Numbness
 • Tingling
 • Ulja e lëvizjes
 • uesështjet me kujtesën dhe përqendrimin

Disa relapsa janë të buta dhe nuk kanë një ndikim të rëndë në funksionimin e përditshëm. Të tjerët do të kërkojnë shtrimin në spital.

Simptomat e përgjithshme të MS

Simptomat e zakonshme të MS mund të përfshijnë:

 • mpirjen ose dobësinë
 • Spazmat e muskujve dhe ngurtësinë
 • Tingling ose kruajtje
 • dridhje, paqëndrueshmëri ose çështje koordinimi
 • Ndryshimet e vizionit
 • Frymëmarrja ose vështirësitë e gëlltitjes
 • Fjalimi i ngathët
 • Lodhja
 • Problemet e zorrëve dhe fshikëzës
 • Vështirësitë seksuale
 • Ndryshimet në të menduarit dhe përqendrimi
 • Lëvizshmëria Ështjet

Gjatë acarimeve, një ose më shumë nga këto mund të shfaqen ose përkeqësohen. Ata më pas mund të përmirësohen ose zhduken gjatë një falje, ose mund të bëhen të përhershëm.

Si ndodhin acarimet me lloje të ndryshme të MS

acarimet punojnë ndryshe në secilin lloj të MS.

Sindromi i izoluar klinikisht

Sindromi i izoluar klinikisht (CIS) është episodi i parë i inflamacionit të CNS dhe dëmtimit të veshjes mbrojtëse të qelizave nervore. Prodhon simptoma që zgjasin të paktën 24 orë.

cis zakonisht zhvillohet tek të rriturit e rinj dhe ndikon në palcën kurrizore, rrjedhin e trurit ose nervin optik.

Jo të gjithë ata që përjetojnë cis do të zhvillojnë MS. Disa njerëz nuk kanë simptoma të mëtejshme.

Sidoqoftë, disa individë që përjetojnë CI vazhdojnë të marrin një diagnozë të MS. Ata njerëz zakonisht kanë lezione specifike të trurit që shfaqen në testet e imazhit.

Nëse testet tregojnë se një person me CIS ka ato lezione të trurit https://harmoniqhealth.com/, ekziston një gjasë 60-80% e zhvillimit të MS brenda disa viteve. Për këtë arsye, një mjek mund të rekomandojë trajtim për të ndihmuar në parandalimin e shfaqjes së simptomave të mëtejshme.

Relapsing-Remitting MS

Njerëzit me një diagnozë të MS (RRMS) që heqin dorë nga relapsa (RRMS) shpesh do të pësojnë acarime në formën e një relapsi që ka një fillim të qartë dhe pikë përfundimtare.

Ndonjëherë, të gjitha simptomat përmirësohen, por simptomat specifike mund të vazhdojnë dhe bëhen të përhershme.

Gjatë faljes, MS nuk do të përparojë shpesh, dhe nuk do të ketë acarime. Një person mund të mos ketë simptoma për disa muaj ose vite. Kur ndodh një rikthim, rezultatet e MRI mund të tregojnë lezione të reja të trurit.

RRMS është lloji më i zakonshëm i MS, dhe rreth 70-80% e njerëzve me gjendje e kanë këtë lloj si një diagnozë fillestare.

MS progresive primare primare

MS progresive primare (PPMS) është një lloj përshkallëzimi i MS që përkeqësohet nga koha e kohës që shfaqen. Nuk ka ndonjë falje të hershme ose relaps. Simptomat mund të kalojnë nëpër periudha të mos të jenë aktive ose të mos përparojnë, por ato nuk përmirësohen.

Individët me PPM mund të mos pësojnë acarime, pasi simptomat përkeqësohen pa falje.

Rreth 15-20% e njerëzve me MS kanë formën PPMS të gjendjes.

MS progresiv sekondar MS

Kjo formë e MS, e cila specialistët shkurtojnë me SPMS, është një gjendje progresive.

Në fazat e hershme, ka raste relapsi dhe faljeje. Me kalimin e kohës, megjithatë, simptomat fillojnë të përkeqësohen pa periudha të faljes. Acarimi ka më shumë të ngjarë të ndodhë në fazat e hershme.

Përvoja e çdo personi me RRMS, PPMS dhe SPMS do të jetë e ndryshme. Simptomat do të ndryshojnë midis individëve dhe do të përparojnë me ritme të ndryshme.

Mësoni më shumë rreth llojeve të ndryshme të MS këtu.

Diagnostifikimi

Asnjë test i vetëm nuk mund të diagnostikojë MS ose një përkeqësim të MS. Një person mund të vërejë nëse dhimbja ose simptomat e tjera rriten. Ata mund të kenë nevojë për ndihmë mjekësore për të menaxhuar simptomat e përkeqësimit.

Gjatë një relapsi, një skanim MRI mund të tregojë shenja të lezioneve të reja të trurit ose palcës kurrizore që nga testi i mëparshëm.

Ekspertët besojnë se mund të ketë një lidhje midis niveleve të larta të inflamacionit dhe këtyre ndryshimeve.

Masat e stilit të jetës për të menaxhuar acarimet

Gjatë një acarimi, një person mund të zbulojë se bërja e ndryshimeve në stilin e jetës mund të ndihmojë në përmirësimin e rehatisë dhe cilësisë së jetës së tyre. Këshillat

përfshijnë:

 • Pas një diete të shëndetshme për zemrën për të zvogëluar rrezikun e komplikimeve kardiovaskulare
 • Miratimi i strategjive për të menaxhuar ose zvogëluar stresin, pasi kjo mund të luajë një rol në acarimet
 • Konsultimi i ekipit të kujdesit shëndetësor në lidhje me një plan stërvitje
 • Duke marrë parasysh terapitë plotësuese, të tilla si joga dhe akupunktura
 • Largimi ose shmangia e pirjes së duhanit, nëse E zbatueshme
 • Marrja e dikujt për të ndihmuar me punët dhe detyrat komplekse administrative
 • Trajtimi për acarimet

  individët që përjetojnë një acarim duhet të kontaktojnë një mjek sa më shpejt të jetë e mundur.

  Jo të gjithë kanë nevojë për trajtim për një acarim. Simptoma të buta, të tilla si lodhja, shpesh zgjidhen pa ndërhyrje. Sidoqoftë, një mjek mund të rekomandojë trajtim për të menaxhuar simptoma specifike, siç janë ndryshimet e shikimit dhe dobësia e muskujve.

  Për simptoma më të rënda, ato mund të përshkruajnë:

 • Një dozë e lartë e steroideve për të ndihmuar në uljen e inflamacionit
 • plazmaferezën, ose shkëmbimin e plazmës, e cila përfshin Ndarja e plazmës nga qelizat e gjakut, përzierja e tij me një proteinë të quajtur albumin, dhe kthimin e saj në trup
 • Rehabilitimi fizik dhe terapitë e tjera për të ndihmuar në jetën e përditshme
 • Këshillimi për mbështetje të shëndetit mendor

Një mjek mund t’i rekomandojë këto ilaçe sa më shpejt që një person të marrë një diagnozë të MS. Trajtimi

do të varet nga individi, lloji i diagnozës MS që ata kanë dhe simptomat e përfshira.

Akademia Amerikane e Neurologjisë këshillon që kanabisi mjekësor gjithashtu mund të ndihmojë në trajtimin e disa simptomave të dhimbjes dhe problemeve të muskujve të lidhura me MS.

Cilat janë udhëzimet e trajtimit për MS?

Përmbledhje

MS përkeqësime-e njohur edhe si relapsa, acarime ose ndezje-ndodhin kur simptomat përkeqësohen. Pas një kohe, kur acarimi përfundon, simptomat mund të përmirësohen ose vazhdojnë.

Shkaqet e mundshme përfshijnë infeksione dhe stres, por gjithashtu nuk mund të ketë një nxitje të dukshme.

Kushdo që vëren një përkeqësim të simptomave ose që shfaqen simptoma të reja duhet të kontaktojnë një mjek në rast se ata kanë nevojë për trajtim ose monitorim shtesë.

 • Skleroza e shumëfishtë